Dla Was piszę

24 czerwca 2012

Akcja Konfitura 2012 - Konfitura z jagody kamczackiej

Na blogu Szelmostawa Lisa (klik) znalazłam bardzo ciekawą akcję.
Adi proponuje zapełnić spiżarnię konfiturami. Czerwiec to dobry czas, aby rozpocząć zapełnianie spiżarni.
Do dzieła - Akcja konfitura 2012!


Chciałabym zaproponować Wam konfiturę z jagody kamczackiej. Mam na działce dwa krzewy tej trochę u nas egzotycznej rośliny. Jagoda kamczacka (suchodrzew jadalny) to wyjątkowy krzew. Jest w pełni odporny na przemarzanie. Do tego nie wymaga szczególnej opieki. Ma piękne żółte kwiaty i fioletowogranatowe owoce. Jagoda kamczacka dojrzewa najwcześniej ze wszystkich owoców. Nie będę Was zanudzać jej walorami zdrowotnymi i odżywczymi. Poszukajcie informacji. A jeśli gdzieś na straganie jeszcze uda się Wam kupić owoce – zróbcie to bez zastanawiania się.



Na konfiturę potrzebujemy:
1 kg owoców jagody kamczackiej
30 dkg cukru


Przygotowanie jest banalnie proste.
Jagody i cukier wsypujemy do rondla. Na wolnym ogniu gotujemy około godziny. Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy słoiki. Ustawiamy pod kocem. I gotowe :) 




Na zimowe wieczory jak znalazł.

A Wy, przygotowujecie konfiktury? Macie jakieś swoje ulubione przepisy? Podzielcie się nimi. Ja będę sukcesywnie zapełniać spiżarnię. Czas konfitur trwa do konca jesieni ...




26 komentarzy:

  1. Prawdę mówiąc pierwszy raz słyszę o takich jagodach. Wiadomo jak to jest: człowiek do śmierci się uczy i...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja poznałam je przez przypadek. W szkółce zobaczyłam ładne krzewy ... i tak się zaczęło. Posadziłam na działce. Wyjątkowo w tym roku obrodziły. Więc to czego nie zjedliśmy poszło na konfiturę. Dużo czytałam na temat jagody kamczackiej. Nazwa mówi o jej pochodzeniu. Walory zdrowotne godne ze wszech miar uwagi.

      Usuń
  2. Nigdy o tym nie slyszalam :) A swoja droga, ja ledwo wode na herbate gotuje to sobie moze podaruje konfitury :P
    ale sprobowalaby. mozesz sloiczek do mnie wyslac :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam dwa krzewy jagody kamczackiej. Nigdy jakoś nie myślałam, aby z jej owoców robić konfiturę. W tym momencie krzaki są już objedzone i nie zostało już nic, aby spróbować zrobić konfiturę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak obrodziła w tym roku, ż enie daliśmy rady jeść jej na bieżąco. Stąd pomysł na konfiturę ;)

      Usuń
  4. nie słyszałam o takiej odmianie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie nie przygotowuję konfitur ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Zacny owoc :) Niestety nie mam gdzie przechowywać konfitur :((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda kamczacka wspaniale nadaje się do mrożenia. Ja lubię ją dodawać do odżywczych koktajli (mleko sojowe lub ryżowe, banan, otręby i jagody).

      Usuń
  7. Pierwsze widzę taką roślinkę;P

    OdpowiedzUsuń
  8. mm, jadłabym :D
    ale pierwszy raz słyszę o takiej jagodzie ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jagody ♥
    Szczególnie ich extra właściwości na wzrok.
    Ostatnio robiłam konfitury z jagód:)
    Ps. Takich nie widziałam...i pierwsze słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda kamczacka może nie jest aż tak pyszna jak czarna jagoda, ale także godna uwagi. Bogactwo witamin ogromne. I na oczy też dobrze działa.

      Usuń
  10. Ja konfitur nie robię, a szkoda, bo te Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też portfisz takie zrobić ;) Myśle, ż ejest to dużo łatwiejsze niż ukręcenie własnego kremu.

      Usuń
  11. ja robiłam już dżem truskawkowy, malinowy przede mną jeszcze:P no i ogórki na różne sposoby:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki też są w planach :) A na ogórki to też przyjdzie czas.

      Usuń
  12. Ja jestem chyba troszkę dziwna ;)
    Nie lubię domowych przetworów.
    Tylko te, kupione w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, rzecz gustu i wyboru. Ja nie wyobrażąm sobie domu bez tej całej otoczki towarzyszącej domowym zaprawom. MOże kiedyś także spróbujez. Wiesz, ja myślę, że to przychodzi z wiekiem.

      Usuń
  13. Bardzo fajny blog. Zapraszam do siebie justlife.blogspot.com. Jak Ci się spodoba to fajnie będzie jeśli dołączysz do obserwowanych. Obiecuję Ci, że się odwdzięczę. ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam konfitury <3 Ale u mnie nikt w domu nie robi, chyba się nauczę i sama zacznę robić :) Pycha ! :)


    Przy okazji, zapraszam Cię na konkurs, który organizuję z firmą Golden Rose na moim blogu, do wygrania 3 zestawy kolorowych lakierów do paznokci, a zasady bardzo proste:)

    http://syllunia.blogspot.com/2012/06/konkurs-wo-wygrania-3-zestawy-lakierow.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie słyszałam jeszcze o takiej odmianie jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robienie konfitur to tak naprawdę nic trudnego. Z zimą jak znalazł ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dziękuję i zapraszam, jak najczęściej:) Mam nadzieję, że mój blog Ci się spodoba:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie ma to jak domowe przetwory- aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie czytam Wasze komentarze i za każdy dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...