Dla Was piszę

18 października 2014

Olej arganowy w kuchni

Olej arganowy zna wiele z Was. Ten kosmetyczny oczywiście. Ja sama bardzo go lubię w pielęgnacji cery i włosów. A co powiedzie na temat oleju arganowego spożywczym? Znacie, używacie? Ja tak.
W kuchni Berberów olej arganowy obecny jest od zawsze. Używają go do przyprawiania gotowanych potraw, surówek i sałatek.
Olej arganowy spożywczy wytwarza się w kilku etapach. Inaczej niż ten kosmetyczny. Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji. Spożywczy olej arganowy ma orzechowy smak i aromat.


Blogerką kulinarną nie jestem. Kucharką doskonałą także nie. Lubię jednak sięgać do tradycyjnych kuchni z różnych zakątków świata. Swego czasu kuchnia marokańska bardzo mi zasmakowała. Tadżin, kuskus, miętowa herbata. Niebywałe bogactwo aromatów i kolorów. Trudno to wszystko przenieść do własnej kuchni. Niemniej jednak podejmuję takie nieudolne próby. 
Chciałabym Was zaprosić na pieczoną dynię.


Składniki:
1 kg dyni
100 g rodzynek
3 cebule
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki oleju arganowego
4 łyżki cukru
2 łyżki mielonego cynamonu
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. Pokroić dynię razem ze skórką na około 5-centymetrowe kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Dosać 1/8 l wody i naczynie szczelnie zakryć. Piec dynie 40-45 mimut w rozgrzanym piekarniku, aż zrobi się miękka. Odstawić do wystygnięcia, obrać ze skóry.


2. Cebule obrać z łupin i pokroić w cienkie talarki. Płatki  migdałowe uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Rodzynki odcedzić na sitku.



3. Rozgrzać olej arganowy i zeszklić cebulę na średnim ogniu przez 5-6 minut. Dodać 3 łyżki płatków migdałowych, a także rodzynki, cukier, cynamon, sól i pieprz. Często mieszając, dusić 15-20 minut, aż cebula się skarmelizuje.



4. Rozłożyć cebulę na kawałkach dyni i jeszcze raz wszystko wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Posypać resztą płatków migdałowych i natychmiast podawać.


Lampka hiszpańskiego sherry z Jerez doskonale się komponuje z tą potrawą. Jesień w mojej kuchni należy do dyni. Tym razem w marokańskim wydaniu. Doznać smakowych nie sposób opisać. 


Przepis zaczerpnęłam z książki pt. "Lecznicza moc marokańskiego złota. Olej arganowy" dr Petera Schleichera. Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy o oleju arganowym. Jeden z jej rozdziałów poświęcony jest właśnie wykorzystaniu oleju arganowego w kuchni. A gdzie kupić spożywczy olej arganowy?
Mój dostępny jest w Pachnącej Krainie (klik). 
Wykorzystuje olej arganowy kulinarnie?


14 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!!!!!
    Arganowego nie jadłam, ale ciekawa go jestem.
    Ja lubię dynię strasznie, najbardziej piżmowe :). Smaczna jest po prostu smażona na odrobinie oliwy z minimalną ilością soli, pieprze i natki pietruszki.
    Ostatnio kupiłam dynię makaronową - strasznie fajna się okazała, pomimo pierwszych kłopotów z jej okiełznaniem :).
    Trzeba kombinować z dynią dopóki jest sezon :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ani makaronowej, ani piżmowej. Dynię lubię także marynowaną.

      Usuń
  2. Miałam kiedyś olej arganowy spożywczy, używałam go wyłącznie do surówek i sałatek.

    Co do dyni to bardzo dobry jest dżem dyniowy, a jeszcze lepszy dyniowo-jabłkowy. Oczywiście mam na myśli dżemy domowej produkcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także używam oleju arganowego do surówek. Obecnie króluje rzepa z marchewką. Kilka kropel oleju arganowego i jest pysznie :)

      Usuń
  3. o matko wygląda smakowicie! Poluję właśnie na arganowy do kuchni, jeszcze nie trafiłam u nas - a przyznaję nie miałam, choć o takowym zastosowaniu czytałam:)
    Ta dynia musi być pyszna.. też eksperymentuję, czasami - pożal się bosze - z fatalnym skutkiem, ale co tam próbuję;)
    Teraz chodzi za mną okropnie tajskie żarcie...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta dynia po marokańsku jest wyjątkowo prosta :) Ja tam kulinarnym talentem nie jestem. Ale się udało. I potrawa pyszna, i ze zdjęć jestem zadowolana. I najważniejsze - rodzinie smakowało.

      Usuń
  4. powiem Ci szczerze, że przepis jest dla mnie mocno oryginalny i kurczę nie wiem czy bym się na niego zdecydowała
    choć może gdybym była Twoim gościem i coś takiego dla mnie być przygotowała, to wtedy bym się skusiła by spróbować...:)
    cieszę się, że dookoła mnie sa ludzie którzy nie boją się eksperymentować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe Maroko odnajdziesz w tym przepisie. Mdła dynia,ostra cebula, orzechowy olej arganowy i płątki migdałowe, słodkie rodzynki, aromatyczny cynamon. I te kolory - biel, pomarańcz, brąz. Całe Maroko :)

      Usuń

Chętnie czytam Wasze komentarze i za każdy dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...